Nordiska Landskampen 2023
Den Nordiska Landskampenär ett utbyte mellan de nordiska lantbruksuniversiteten. 1947 anordnades den första Nordiska landskampen mellan Sverige och Norge på Ultuna. Idag, 76 år senare, har det utvecklats till evenemang där det varje år samlas runt 300 studenter från Sverige, Norge, Finland och Danmark för att idrotta tillsammans under fyra dagar. Var fjärde år anordnar varje land sin landskamp. Den 20-24 september 2023 åker den svenska truppen ner till Köpenhamn i Danmark för att delta i den 76:e landskampen.
Varför ska man bli med i truppen?
Det finns ett flertal anledningar till att “bli med” i truppen 2023. Nordiska Landskampen är en unik möjlighet för studenterna att skapa internationella kontakter i Norden inom de gröna näringarna för framtida arbeten. Sporterna som dessutom utövas är av stor variation, med allt från fotboll, innebandy och volleyboll, till skytte, friidrott och ridning. Med andra ord finns det något som passar alla. Som deltagare får man också hänga med på en hel del unika kvällsaktiviteter, som temafest, bankett och pubar.
För småttingar
Efter att ha byggt upp en gemenskap med sin nya klass under småttingveckorna erbjuder den Nordiska Landskampen en god möjlighet att få lära känna äldre studenter från resten av SLU, samt från våra grannländer. Ett visst antal platser i årets trupp är reserverat för just småttingar. Anmälan sker under Landskampspuben under välkomstveckorna, den 30 augusti. Platserna är dock få, så se till att vara där i tid för att säkerställa att just du ”blir med”.
Våra sponsorer
Den nordiska Landskampen anordnas årligen av Landskampskommittén som är en delsektion av ULS IF. För att göra resan möjlig sponsrar diverse företag årligen vår resa i jakten på guldmedaljerna åt Sverige. Under Landskampen 2023 stöttas vi av följande företag:
Lantmännen är vår huvudsponsor till den Nordiska Landskampen 2023. Lantmännen är ett lantbrukskooperativ och norra Europas ledande aktör inom lantbruk, maskin, bioenergi och livsmedel. Lantmännen ägs av 18 000 svenska lantbrukare, har över 10 000 anställda med verksamhet i ett 20-tal länder. Tillsammans med sina medlemmar och verksamheter, tar de ett stort ansvar i hela värdekedjan från jord till bord.
Yara Sverige har varit verksamma i mer än 130 år. Hela tiden med fokus på utveckling och leverans av högkvalitativa växtnäringsprodukter i Sverige. Sedan starten har bolaget varit en ledande leverantör av kvävegödselmedel och senare även industriprodukter. Yara är idag ett företag som omvandlar energi, naturliga mineraler och kväve till komplett sortimentet av växtnäringsprodukter för jordbruket och ett brett utbud av industriella lösningar. Företaget är idag världsledande inom ammoniak, nitrater och specialgödselmedel.
Växa är ett modernt rikstäckande rådgivnings- och serviceföretag och vänder sig främst till mjölk- och köttföretagare, men många av deras tjänster passar även lantbruksföretag med andra verksamhetsinriktningar. Växa är Sveriges största husdjursförening och ägs idag av drygt 6000 medlemmar som också är kunder. Växa är verksamma från norra Sverige till Halland i väst, Skåne, Småland och Blekinge i söder och Öland samt Gotland i öst.
Svensk märkning står bakom den frivilliga ursprungsmärkningen Från Sverige, som gör det enkelt att välja svenskproducerade råvaror, livsmedel och växter. Syftet är att erbjuda en tydlig ursprungsmärkning som gör det enkelt för konsumenten att välja svenskproducerade råvaror, livsmedel och växter och på så vis bidrar till produktion, tillväxt och marknadsutveckling. I märkningen ingår de tre märkena Från Sverige, Kött från Sverige och Mjölk från Sverige.
Södra är Sveriges största skogsägarförening och en internationell skogsindustrikoncern där verksamheten baseras på förädling av medlemmarnas skogsråvara. Skogsråvaran förädlas till pappers- och textilmassa, men också sågade trävaror, korslimmat trä och förädlade trävaror för husbyggnation samt energiprodukter och råvara till biodrivmedel. Södra är ett exportföretag med stark finansiell ställning. Tillsammans skapar de nästa generations skogsföretag, och en framtid gjord av trä.
Löderups Lokalförening är en ekonomisk förening som ägs av sina medlemmar och den lokala spannmålshandlaren på Österlen. Löderups Lokalförening verkar också som återförsäljare av utsäde, gödning, växtskydd och tillverkar också specialanpassat djurfoder efter kundens behov.
Foodhills är ett företag under ständig utveckling och har i dag sitt fokus på odling och försäljning av frysta gröna ärtor. Med det växande engagemang som finns för baljväxter som framtidsmat finns en enorm tillväxtpotential för Foodhills.
Vi i Landskampskommittén 2023
Carl-Hugo Jonsson – Chief
Alfred Tingström – Vice chief
Jakob Larsson – Sponsor- och marknadsföringsansvarig
Linnéa Frisk – Sponsor- och marknadsföringsansvarig
Beatrice Möller – Kassör
Johanna Forss – Materialansvarig
Kontakta oss ifall du har några frågor på: swnordicgames@gmail.com
Bilder från Nordisk landskamp 2022








