Welcome!
Vi är glada att som vanligt välkomna många nya SLU-studenter till hösten.
Småttingveckorna är namnet på ULS välkomstveckor – två veckor som är till för att du som ny student ska känna dig välkommen på campus. Tempot under småttingveckorna är ofta högt och det finns en mängd av aktiviteter som alla arrangeras av våra kårfunktionärer. Det är en familjär stämning på campus och det är väldigt viktigt för oss att du som student känner dig välkommen och trygg.
Småttingveckorna börjar på måndagen i samband med uppropet och avslutas söndagen två veckor senare. De två veckorna är fyllda av aktiviteter och inslag som berikar studentlivet och hjälper dig att komma på fötter i din nya studentstad. Som ny student (även kallad småtting) kommer du få bekanta dig med andra studenter, och med de traditioner som är knutna till Ultuna Studentkår och universitetet.
Välkomstaktiviteternas syfte är att du som ny student ska få tillfälle att träffa andra studenter inom och mellan årskurserna samt mellan utbildningarna. Det är ett perfekt tillfälle att knyta nya kontakter och samtidigt ha kul. Välkomstaktiviteterna innehåller också en introduktion till campus, Kåren och universitetet. Här möter du inte bara faddrar och funktionärer från Kåren (en funktionär är en student som arbetar ideellt på Kåren), utan får också tillfälle att bekanta dig med representanter och organisationer från både näringsliv och kommunen.
I och med att dessa veckor är såpass intensiva kan det ibland vara svårt att hitta luckor för att laga mat. En stark rekommendation är därför att ha matlådor fixade i förväg så du slipper tänka på det under småttingveckorna utan kan njuta av det roliga.
Mer information kommer i form av ett så kallat småttinghäfte där det kommer finnas en massa mer nyttig information om veckorna i sig, men även annan bra information om campus, universitetet och kåren. Mer information hittar du under småttingveckorna.
Styrelsen 2024
Traditioner på Ultunae fagra ängder
Ultuna Studentkår är en gammal kår med anor, men låt inte detta skrämma dig. Mycket kommer såklart vara nytt och obekant, men du lär dig snabbt. Våra traditioner innefattar allt från middagar och festligheter, till mer subtila saker. Det viktigaste att veta är att traditionerna finns här för att förbättra (och förgylla) vår studietid på Ultuna.
När du kommer till Ultuna studentkår kommer du mötas av en mängd begrepp och historiska personer som kan vara bra att veta lite mer om:
Jyns Ultunae: Jyns, eller Jynsen, är en vikingahövding som tillsammans med sina vikingabröder sägs vara Ultunas första invånare. Jyns är mer av en myt än fakta, för även om Ultuna ruvar på många gamla vikingagravar har man inte med säkerhet kunnat fastställa i vilken han stilla slumrar.
Ulla Ultunae: Jyns fru, och sedermera även mor till deras gemensamma barn, småttingen.
Kårnamn: Utdelas varje år till kårfunktionärer som arbetat i styrelsen, klubbmästeriet samt de som varit ordförande i sina respektive utskott. Kårnamnet skrivs ut med versaler mellan, eller istället för, för- och efternamn och används t.ex. vid middagar. Kårnamnen uppstod under tidigt 1900-tal och kallades då ”kåknamn”, eftersom Kåken var namnet på bostaden studenterna huserade i. På den tiden tjänade kåknamnet mycket som ett klasslöst namn för att skapa jämlikhet mellan studenterna då alla blev bröder och ingen längre var ”Herr greve”.
Inspektor: Kårens inspektor utgjordes förr av en person vid universitetet som skulle hålla koll på studenternas göromål. Idag är inspektorstiteln förenat med ett hedersuppdrag; Inspektorn fungerar som en viktig länk mellan universitetet och kåren, och ger kåren en stödjande hand i dess verksamhet.
Kårens nuvarande inspektor heter Anna Wistedt och arbetar på Institutionen för anatomi, fysiologi och biokemi.
Ett år på Kåren
Detta är endast en liten del av allt som händer på kåren. Är du nyfiken på våra utskott och vad alla håller på med? Alla utskott hittar du under ”Utskott & fristående föreningar”
Middagar
Under kåråret anordnar kårens Klubbmästeri middagar, eller ”sittningar”. Detta är mycket roliga tillställningar där man under mer uppstyrda förhållanden äter god mat och får tillfälle att umgås med trevliga ultunastudenter. Beroende av vilken akademisk tillställning det handlar om gäller olika krav på klädsel, oftast klädkod kavaj.
Kårmöten
Här kan du lyfta tankar och idéer. Det är här vi tillsammans tar beslut om vår verksamhet. På dessa möten väljs funktionärer in till våra olika utskott och för alla medlemmar bjuds det på gratis mat!
Pubar
Varje torsdag har Kårens pub öppet. Här går det att införskaffa mat och dryck och ibland bjuds det även på underhållning.
Idrott & Friluftsliv
Löpträningar, adventsvandring, paddlingskurs, klättring, hajk och de flesta bollsporter du kan tänka dig.
Studiebevakningsevent
I samband med kurslut bjuder studieråden på fika för de studenter som studiebevakat.
Fika & Trevligheter
Våffelstuga, pluggfika, spelkvällar, luciamorgon och gemensam julkalendersmorgon med frukost. Detta är några av alla de mysiga aktiviteter som annordnas på Kåren.
Funkisfester
Styrelsen tackar årets kårfunktionärer med en gratis sittning två gånger per år. På dessa middagar delas kårnman ut i samband med dop.
Högtidsfirande
Vi annordnar ceremoni för kandidat- och masterexamenstagare varje vår med anslutande bal.