Dina Faddrar

Här kan du hitta namn, bild, kontaktuppgifter och annan rolig info om din klassfadder.

Småttinghäftet 2023

Här hittar du småttinghäftet!

Minion handbook for international and master’s students

Information for new international and master’s students!

Schema Småttingveckor 2023

Info om tider, aktiviteter och mer.

Schedule for international and master’s students

The times, the activities and more. Are you an international student? Switch to English on the tab at the bottom of this page.


Välkomna

Vi är glada att som vanligt välkomna många nya SLU-studenter till hösten.
Småttingveckorna är namnet på ULS välkomstveckor - två veckor som är till för att du som ny student ska känna dig välkommen på campus. Tempot under småttingveckorna är ofta högt och det finns en mängd av aktiviteter som alla arrangeras av våra kårfunktionärer. Det är en familjär stämning på campus och det är väldigt viktigt för oss att du som student känner dig välkommen och trygg.

Småttingveckorna börjar måndagen den 28/8 och avslutas söndagen den 10/9. De två veckorna är fyllda av aktiviteter och inslag som berikar studentlivet och hjälper dig att komma på fötter i din nya studentstad. Som ny student (även kallad småtting) kommer du få bekanta dig med andra studenter, och med de traditioner som är knutna till Ultuna Studentkår och universitetet.

Välkomstaktiviteternas syfte är att du som ny student ska få tillfälle att träffa andra studenter inom och mellan årskurserna samt mellan utbildningarna. Det är ett perfekt tillfälle att knyta nya kontakter och samtidigt ha kul. Välkomstaktiviteterna innehåller också en introduktion till campus, Kåren och universitetet. Här möter du inte bara faddrar och funktionärer från Kåren (en funktionär är en student som arbetar ideellt på Kåren), utan får också tillfälle att bekanta dig med representanter och organisationer från både näringsliv och kommunen.

I och med att dessa veckor är såpass intensiva kan det ibland vara svårt att hitta luckor för att laga mat. En stark rekommendation är därför att ha matlådor fixade i förväg så du slipper tänka på det under småttingveckorna utan kan njuta av det roliga.

Mer information kommer i form av ett så kallat småttinghäfte där det kommer finnas en massa mer nyttig information om veckorna i sig, men även annan bra information om campus, universitetet och kåren.


Fadderiet

Först och främst, STORT GRATTIS till din plats på en av SLU:s fantastiska utbildningar! Mitt namn är Tilda Gammelgård och jag är Ultuna studentkårs Hufvudfadder. Tillsammans med vice Hufvudfadder och de enastående klassfaddrarna vill jag hälsa dig varmt välkommen till SLU och vackra Campus Ultuna.

Under dina första två veckor kommer vi i Fadderiet finnas här för att se till att du får den bästa möjliga starten på ditt kommande studentliv. Småttingveckorna är fyllda med roliga och minnesvärda aktiviteter där du får möjlighet att lära känna Uppsala, Campus Ultuna och dina nya studiekamrater. Alla aktiviteter är fullkomligt frivilliga och vi vill betona att detsamma gäller alkoholförtäring!

Om du har några frågor eller funderingar, stora som små, tveka inte på att kontakta oss! Kontaktuppgifter till mig, vice Hufvudfadder och ditt programs egna klassfadder finner du ovan.

Vi ser fram emot att få välkomna dig och hoppas att du får två underbara veckor som ny student på SLU!

Varma hälsningar!

Tilda Gammelgård, Hufvudfadder
uls_huvudfadder@stud.slu.se
uls_fadderiet@stud.slu.se


Middagar under året

Under kåråret anordnar kårens Klubbmästeri middagar, eller "sittningar". Detta är mycket roliga tillställningar där man under mer uppstyrda förhållanden äter god mat och får tillfälle att umgås med trevliga ultunastudenter. Beroende av vilken akademisk tillställning det handlar om gäller olika krav på klädsel, oftast klädkod kavaj. Mer information om sittningarna kommer du få under Småttingveckorna och i framtiden, håll utkik på kårens sociala medier!


Traditioner på Ultunae fagra ängder

Ultuna Studentkår är en gammal kår med anor, men låt inte detta skrämma dig. Mycket kommer såklart vara nytt och obekant, men du lär dig snabbt. Våra traditioner innefattar allt från middagar och festligheter, till mer subtila saker. Det viktigaste att veta är att traditionerna finns här för att förbättra (och förgylla) vår studietid på Ultuna.

När du kommer till Ultuna studentkår kommer du mötas av en mängd begrepp och historiska personer som kan vara bra att veta lite mer om:

Jyns Ultunae: Jyns, eller Jynsen, är en vikingahövding som tillsammans med sina vikingabröder sägs vara Ultunas första invånare. Jyns är mer av en myt än fakta, för även om Ultuna ruvar på många gamla vikingagravar har man inte med säkerhet kunnat fastställa i vilken han stilla slumrar.

Ulla Ultunae: Jyns fru, och sedermera även mor till deras gemensamma barn, småttingen.

Kårnamn: Utdelas varje år till kårfunktionärer som arbetat i styrelsen, klubbmästeriet samt de som varit ordförande i sina respektive utskott. Kårnamnet skrivs ut med versaler mellan, eller istället för, för- och efternamn och används t.ex. vid middagar. Kårnamnen uppstod under tidigt 1900-tal och kallades då "kåknamn", eftersom Kåken var namnet på bostaden studenterna huserade i. På den tiden tjänade kåknamnet mycket som ett klasslöst namn för att skapa jämlikhet mellan studenterna då alla blev bröder och ingen längre var "Herr greve".

Inspektor: Kårens inspektor utgjordes förr av en person vid universitetet som skulle hålla koll på studenternas göromål. Idag är inspektorstiteln förenat med ett hedersuppdrag; Inspektorn fungerar som en viktig länk mellan universitetet och kåren, och ger kåren en stödjande hand i dess verksamhet.
Kårens nuvarande inspektor heter Anna Wistedt och arbetar på Institutionen för anatomi, fysiologi och biokemi.