Dina Faddrar

Här kan du hitta namn, bild, kontaktuppgifter och annan rolig info om din klassfadder.

Vill du se din fadder i bättre bildkvalité?

Klicka här!

Småttinghäftet 2021

Här hittar du småttinghäftet!

Schema Småttingveckor 2021

Info om tider, aktiviteter och mer.

Schedule for international and master students

The times, the activities and more.


Vi är glada att som vanligt välkomna många nya SLU-studenter till hösten. Samtidigt befinner vi oss i ett helt nytt läge med COVID-19. Därför kommer det att bli ett anpassat välkomnande som följer de restriktioner som finns, för att undvika onödiga risker och se till att alla kan känna sig bekväma att delta.

Småttingveckorna är namnet på ULS välkomstveckor - två veckor som är till för att du som ny student ska känna dig välkommen på campus. Tempot under småttingveckorna är ofta högt och det finns en mängd av aktiviteter som alla arrangeras av våra kårfunktionärer. Det är en familjär stämning på campus och det är väldigt viktigt för oss att du som student känner dig välkommen och trygg.

Småttingveckorna börjar måndagen den 30/8 och avslutas söndagen den 12/9. De två veckorna är fyllda av aktiviteter och inslag som berikar studentlivet, och hjälper dig att komma på fötter i din nya studentstad. Som ny student (även kallad småtting) kommer du få bekanta dig med andra studenter, och med de traditioner som är knutna till Ultuna Studentkår och universitetet.

Välkomstaktiviteternas syfte är att du som ny student ska få tillfälle att träffa andra studenter inom och mellan årskurserna samt mellan utbildningarna. Det är ett perfekt tillfälle att knyta nya kontakter och samtidigt ha kul. Välkomstaktiviteterna innehåller också en introduktion till campus, Kåren och universitetet. Här möter du inte bara faddrar och funktionärer från Kåren (en funktionär är en student som arbetar ideellt på Kåren), utan får också tillfälle att bekanta dig med representanter och organisationer från både näringsliv och kommunen.


Fadderiet

Stort grattis till dig som ska bli ny student på vårt fantastiska universitet! Vi i Fadderiet vill hälsa dig varmt välkommen till Uppsala, SLU och Ultuna Studentkår! Mitt namn är Moa Eriksson och det är jag som är Hufvudfadder. Under de första två veckorna kommer jag, tillsammans med klassfaddrarna, att hjälpa dig att komma in i din nya vardag. Varje program har sin alldeles egna härliga fadder som har stenkoll på just sitt program, men även på hela mottagningen och universitetet i stort. Vi kommer att vara med dig under mottagningen - de två första veckorna på terminen - för att svara på frågor samt introducera dig till ditt kommande studieliv. Kontaktuppgifter till din klassfadder finner du högst upp på sidan. Om du redan nu har någon fundering, tveka inte att kontakta mig, eller faddrarna på faddermailen!

Mottagningens två veckor är planerade med många skojiga aktiviteter och är ett kalasbra läge att lära känna dina nya studiekamrater och campus Ultuna. Under det senaste året har vi i Fadderiet jobbat intensivt för att göra Småttingveckorna 2021 så minnesvärd och roliga som möjlig trots det rådande läget. Samtliga aktiviteter är naturligtvis frivilliga och vi faddrar kommer ständigt att finnas vid er sida under dessa två veckor.

Alkoholförtäring är helt frivilligt och vi vill understryka att det inte är några konstigheter att säga nej om du bjuds på alkohol.

Efter en lång väntan för oss i Fadderiet är vi superspända på att få träffa alla er nya studenter. Hoppas att du är minst lika peppad på att få komma till oss på SLU och bli en del av ultunafamiljen! Glöm inte att det bara är att höra av dig om det är något du undrar över!

Glada hälsningar!
Moa Eriksson, Hufvudfadder
uls_huvudfadder@stud.slu.se
uls_fadderiet@stud.slu.seMiddagar under året

Under kåråret anordnar kårens Klubbmästeri middagar, eller "sittningar". Detta är mycket roliga tillställningar där man under mer uppstyrda förhållanden äter god mat och får tillfälle att umgås med trevliga ultunastudenter. Beroende av vilken akademisk tillställning det handlar om gäller olika krav på klädsel, oftast klädkod kavaj. Mer information om sittningarna kommer du få under Småttingveckorna och i framtiden, håll utkik på kårens sociala medier!


Traditioner på Ultunae fagra ängder

Ultuna Studentkår är en gammal kår med anor, men låt inte detta skrämma dig. Mycket kommer såklart vara nytt och obekant, men du lär dig snabbt. Våra traditioner innefattar allt från middagar och festligheter, till mer subtila saker. Det viktigaste att veta är att traditionerna finns här för att förbättra (och förgylla) vår studietid på Ultuna.

När du kommer till Ultuna studentkår kommer du mötas av en mängd begrepp och historiska personer som kan vara bra att veta lite mer om:

Jyns Ultunae: Jyns, eller Jynsen, är en vikingahövding som tillsammans med sina vikingabröder sägs vara Ultunas första invånare. Jyns är mer av en myt än fakta, för även om Ultuna ruvar på många gamla vikingagravar har man inte med säkerhet kunnat fastställa i vilken han stilla slumrar.

Ulla Ultunae: Jyns fru, och sedermera även mor till deras gemensamma barn, småttingen.

Kårnamn: Utdelas varje år till kårfunktionärer som arbetat i styrelsen, klubbmästeriet samt de som varit ordförande i sina respektive utskott. Kårnamnet skrivs ut med versaler mellan, eller istället för, för- och efternamn och används t.ex. vid middagar. Kårnamnen uppstod under tidigt 1900-tal och kallades då "kåknamn", eftersom Kåken var namnet på bostaden studenterna huserade i. På den tiden tjänade kåknamnet mycket som ett klasslöst namn för att skapa jämlikhet mellan studenterna då alla blev bröder och ingen längre var "Herr greve".

Inspektor: Kårens inspektor utgjordes förr av en person vid universitetet som skulle hålla koll på studenternas göromål. Idag är inspektorstiteln förenat med ett hedersuppdrag; Inspektorn fungerar som en viktig länk mellan universitetet och kåren, och ger kåren en stödjande hand i dess verksamhet.
Kårens nuvarande inspektor heter Anna Wistedt och arbetar på Institutionen för anatomi, fysiologi och biokemi.