Ultuna Studentkårs Organisation
Ultuna Studentkår arbetar utefter tre huvudpelare: studiebevakning, studiesocial verksamhet samt näringslivskontakter för studenterna. Kårens organisationsstruktur är 2024 indelad såsom bilden visar. Kårmötet är det högst beslutande organet, där alla kårmedlemmar har närvaro- och yttranderätt och det hålls fem ordinarie Kårmöten varje år. Rösträtt på Kårmötet har alla studerande medlemmar på grund- och avancerad nivå samt forskarnivå. Styrelsen är det högsta verkställande organet och arbetar direkt under Kårmötet. Större delen av Kårens arbete utförs helt ideellt av funktionärer i de olika utskotten. Utskotten är indelade under 11 verksamhetsområden. Alla utskott har någon form av inriktning och ansvarsområde, men detta utesluter inte att i vissa frågor arbeta tillsammans över utskottsgränserna.
Organisationen kortfattat:
- Kårmötet: ULS högst beslutande organ, består av kårmedlemmar.
- Styrelsen: Högsta verkställande organ.
- Verksamhetsområden: Elva stycken som är indelade i fyra ekonomier för att vara ett organisatoriskt hjälpmedel.
- Utskott/nämnder/studieråd: Här sker den huvudsakliga verksamheten som drivs av ca 200 funktionärer från alla utbildningar som ULS studiebevakar för.
- Förvaltningsråd: Rådgivande organ för ULS kassörer, Styrelse och Controllerenhet. Rådet hjälper oss med förvaltningen av ULS tillgångar.
- Studentkårens Råd: Rådgivande organ för sittande Kårstyrelse bestående av Hedersledamöter, invalda ledamöter, tidigare Primus motorer samt tidigare Kårordföranden.
Så här går kårmötet till!
Påverka kårmötet!
Passa på att göra din röst hörd!
Studiebevakning
För studiebevakning har ULS en välorganiserad struktur där vice Kårordförande med ansvar för utbildningsfrågor har det yttersta ansvaret. Tillsammans med sju studieråd samt ett doktorandråd bevakas alla de utbildningar som ULS har Kårstatus för. Studieråden består vardera av fem till nio förtroendevalda funktionärer som representerar studenterna inom de olika utbildningarna. Doktorandrådets styrelse består av fem valda doktorander som representerar respektive institution inom Fakulteten för naturresurser och jordbruksvetenskap.
Utbildningsbevakningen för grundutbildningen är organiserad på så sätt att vice Ordförande i ULS håller en tät kontakt med studieråden, som i sin tur har en tät kontakt med de studenter de studiebevakar för. På så sätt fångas studenternas åsikter upp och kan föras vidare. En gång i månaden träffas studierådens ordförande och ULS vice Ordförande för att diskutera gemensamma frågor. ULS Ordförande och vice Ordförande representerar studenterna i; fakultetsnämnden (FN) för NJ, VH och LTV, programnämnden (PN) för NJ, VH, LTV och S samt LFN och prefektråden. Doktorandrådet representerar doktoranderna i LFN, DN, FUN, FN och Biblioteksrådet.
ULS arbetar tätt med SLUs Samlade Studentkårer (SLUSS) i universitetsövergripande frågor och representeras i dessa sammanhang av SLUSS ordförande och vice ordförande. I SLUSS styrelse sitter även Kårordförande som representant för Ultuna studentkår.
Näringslivskontakt
Att erbjuda studenter kontakt med näringslivet och förenkla steget mellan studier och arbetsliv är en av ULS tre grundpelare. Näringslivsansvarig i Kårstyrelsen leder arbetet tillsammans med ULS Ordförande. Det löpande arbetet sker via näringslivsutskottet, där näringslivsansvarig är ordförande. Genom att bjuda in företag att hålla föredrag, lunchföreläsningar, event och liknande ges studenterna på Ultuna möjlighet att knyta värdefulla kontakter och få en bättre bild av arbetsmarknaden. Varje år i början av november anordnar ULS en näringslivsdag där olika företag och organisationer brukar delta. Näringslivsdagen består både av en mässa, föredrag och en avslutande middag vilket ger studenter chansen att interagera med blivande arbetsgivare.
Studiesocial verksamhet
Den tredje pelaren inom Kårens verksamhet är studiesocial verksamhet där Kårstyrelsens ansvarige för studiesociala frågor är ytterst ansvarig, tillsammans med ULS Ordförande. Den studiesociala verksamheten består bland annat av att ULS har en representant i kommittén för Lika villkor vid NJ-fakulteten, VH-fakulteten, LTV – fakulteten och S – fakulteten samt i Trafiksäkerhetsrådet. Dessutom leder studiesocialt ansvarig arbetet för studiesociala frågor inom studieråden och är Kårens kontaktperson gentemot Studenthälsan. Studiesocialt ansvarig arbetar även med att utveckla Kårens värdegrund samt arbetar tillsammans med utskottet för Lika villkor (LikeU) för att främja lika villkorsarbetet på Kåren. Den verksamheten som sker inom området Fest och Fika hamnar också under den studiesociala verksamheten. Kårhusmästaren har yttersta ansvaret för Fest och Fika, tillsammans med ULS Ordförande.