Examen närmar sig med stormsteg och trots att det är långt kvar till maj vet vi alla att våren flyger förbi snabbare än man tror. Såklart ska examen firas med ceremoni och bal så här kommer lite viktiga datum att skriva upp i kalendern. Ett krav är att du som examenstagare är studerande kårmedlem i kåren.

Anmodade kontaktar Ultuna studentkårs ordförande Tova BANGBUBBLADASH Franzén på uls_ordf@stud.slu.se

Examenstillställning tillägnad kandidatprogrammen:
Examensceremoni och bal genomförs den 18 maj.
Anmälan öppnar den 19 mars och stänger 19 april.
Anmälan kandidatexamen: https://forms.gle/mpwW22pcJE76cPXf9

Examenstillställning tillägnad masterprogrammen:
Examensceremoni och bal genomförs den 25 maj.
Anmälan öppnar den 19 mars och stänger 19 april.
Anmälan masterexamen: https://forms.gle/vDZmc5hSLF3CKwEP8

OBS! Det går självklart bra att endast anmäla sig för ceremoni eller bal. Anmälan till ceremoni och bal görs i samma formulär som är länkat här nedan.

– För båda examensceremonierna och balerna gäller max 3 anhöriga per person.
– Högstidsvers ska vara inskickad en vecka efter att anmälan stängs (26 april).
– Verspub hålls torsdagen och fredagen före respektive ceremoni.
– På balen gäller först till kvarn för anhöriga, till förmån för examenstagare.
Mer information kommer ut närmare anmälan och examensdagarna, så håll koll på nyhetsbrevet!

Information inför examensdagen 2024

Klädsel
Klädsel för examnestillställningen är högtidsdräkt. Detta innebär frack med vit väst, balklänning eller bygdedräkt. För mer detaljerad klädbeskrvning se längre ner.

Examensring
Studerar du till agronom, landskapsarkitekt eller landskapsingenjör och tar examen i vår? Då har det blivit dags att kontakta guldsmeden för din examensring! Våran guldsmed Stefan Carlsson finns på Vretgränd 6. Guldsmeden har öppet tisdag till torsdag 09.30 till 17.00, samt fredag 09.30 till 16.00. Guldsmeden kommer att ta emot beställningar fram till den 19:e april. Se till att vara ute i god tid!

http://goldfinger.nu/

OBS! Om du ska ta en jägmästarexamen och vill köpa en examensring, vänligen kontakta uls_ceremoni@stud.slu.se då dessa ringar tillverkas av en annan smed.

Verspub
En ringvers eller verspub som det även kallas, är när ens kårkollegor, kurskamrater och/eller vänner har skrivit ihop en vers eller en powerpoint där man kan visa upp sin kamrats bästa minnen, bravader och dylikt från studietiden. (Inget allt för olämpligt innehåll). Versen ska vara max 10 min. Detta är något studenten anordnar själv och inte något kåren gör för alla examenstagare. Kåren och traditionsutskottet kommer endast se till att kåren med pub är öppen samt att ni kan anmäla er till detta.

Högtidsvers
En högtidsvers skrivs av släkt, vänner eller kurskamrater och läses upp under examinationsceremonin. Den mejlas till uls_ceremoni@stud.slu.se. Senast en vecka efter stängd anmälan, alltså 26 april 2024. En lagom högtidsvers är ca 4-6 rader lång. Exempel:

Känns fracken festlig eller kanske lite trång?
Njut av stunden – kvällen är lång!
Vi firar Dig med glädje och sång,
i traditionernas spår och som förr mången gång.
Grattis till examen

På examensdagen

Examensceremoni
Examensdagen inleds med att examenstagarna möts upp på kåren innan för att ta gemensamma gruppfoton. Efter detta rör sig alla mot aulan för att ställa upp i led inför processionen in. Det är viktigt att man behåller sin plats i ledet och inte flyttar på sig för att ordningen ska bli rätt när man skall få sitt diplom och eventuella ringar!  En högtidstalare brukar även medverka och förgylla ceremonin. Ungefär halvvägs genom ceremonin kommer det att hållas en fikapaus där det kommer serveras enklare fika med kaffe. Efter att ceremonin är klar kommer vi att gå i samma processionsordning ut ur aulan. Utanför aulan kommer ni att få en kortare stund att möta upp era respektive för att ta lite foton med diplom. Till ceremoni kan 3 anhöriga garanteras.

Bal och middag
Efter ceremonin rör sig examenstagarna med respektive till kåren för fördrink och för att hitta sin plats inför balen som är anslaget vid anslagstavlan. Här ges även möjlighet att köpa snapsbiljetter. Efter fördrinken rör sig alla mot Syltan där det vankas middag med tal och trevlig gemenskap. Kvällen avslutas med dans på kåren tills solen går upp.

Klädsel

Klädsel för balen är högtidsdräkt. Detta innebär frack med vit väst, balklänning eller bygdedräkt.

Frack: Svart frackkavaj och byxa. Fracken har revärer respektive slag av siden. Frackskjorta, väst och fluga skall vara vita. Svarta lackskor eller välputsade svarta lågskor av modell oxford rekommenderas. Därtill bör svarta knähöga strumpor bäras.

Balklänning: Vid väljande av er klänning skall orden magnificens och graciös leda er. Klänningen skall vara golvlång, men betäckning av armar, krage, rygg och axlar är ej ett krav och är tillåtet att vara bart efter eget tycke. Långa handskar, kuvertväska och sjal är exempel på tillåtna accessoarer till klänningen. Under kvällen kommer det att förekomma dans och detta kan leda till att annars icke betänkta sedda skor syns, då skall denna sko täcka tårna.

Akademiska ordnar och medaljer välkomnas, där balband till klänning bärs i rosett på vänster bröst, och balband till frack bärs över skjorta, under väst snett från höger axel.

Frågor?
Om balen: uls_bal@stud.slu.se
Om ceremonin: uls_ceremoni@stud.slu.se