Att studera vid Cornell!

Ta chansen att studera vid ett av USA:s mest välkända, meriterade och anrika universitet! Cornell University ligger i mitten av New York State och är ett Ivy League-universitet vilket innebär att det är ett av USA:s (och världens) bästa universitet. Andra universitet i Ivy League är bland annat Harvard, Yale och Princeton, med andra ord är Cornell i gott sällskap. Vid Cornell University bedrivs forskning inom de flesta områden och universitetet består av 11 olika Colleges. Vid dessa colleges forskar och undervisar världskända professorer. Några kända personer som gått på Cornell är Cristopher Reeve och Janet Reno. Dessutom har 10 Cornellprofiler fått nobelpris. Cornell har ”blind admission” vilket innebär att studenter blir antagna beroende på high schoolbetyg, SATs (likt högskoleprov), och uppsatsskrivning. Därmed värderas inte ekonomiska förutsättningar, vilket ofta är en felaktig fördom gentemot Cornell University. Genom blind admission, samt ett stort antal internationella studenter, uppnås den otroliga blandning människor som gör Cornell unikt. I USA är Cornell också känt för att vara väldigt liberalt och fritänkande, vilket blind admission och antalet internationella studenter verkligen visar. Cornell University har nära kontakter med näringslivet, med tätt återkommande besök av yrkesverksamma, och ett utbildningsansvar gentemot allmänheten. Via Cornell Cooperate Extension förmedlas forskningsresultat till företag och enskilda personer för praktisk användning. http://www.cornell.edu

Kurser

Som utbytesstudent från SLU blir man automatiskt inskriven vid College of Agriculture and Life Sciences (CALS) –Ag school. Man får läsa kurser vid alla de övriga collegen också, förutom Law School eftersom det följer ett annat system, men minst 50% av kurserna bör läsas vid CALS. Därmed kan du välja kurser från hela Cornells telefonkatalogstjocka kurskatalog, så länge förkunskapskraven är uppfyllda (med visst utrymme för att prata sig in). Det innebär stora möjligheter till breddning av dina kunskaper och ett väldigt kontaktnät. Fördelar med kurssystemet är att du läser flera kurser samtidigt, ofta fyra eller fler, samt det så kallade add/drop -systemet. Add/drop betyder att du under de första veckorna på varje termin kan känna dig för på kurserna innan du bestämmer dig för vilka du verkligen vill läsa. De flesta kurser har starka kopplingar till näringslivet med verkliga fallstudier. Ofta kommer representanter från företag, myndigheter och andra universitet och gästföreläser.

I USA är skolsystemet uppbyggt av en 4-årig undergraduate (motsvarande bachelor/kandidat) och därefter söker sig ungefär hälften vidare till graduate school (motsvarande master-nivå). Som utbytesstudent på Cornell är du inskriven som undergraduate men med stora möjligheter att läsa kurser på Grad-nivå.

Advisor (akademisk rådgivare)

Efter en rundtur i kurskatalogen är det lätt att känna sig överväldigad. Alla studenter vid Cornell University får en advisor som hjälper till med allt som har med det akademiska att göra, från rådgivning till att ”fixa in dig” på en kurs som annars är full. Har man riktig tur kan under hända! Din rådgivare är helt enkelt ett hjälpmedel att navigera rätt på och även utanför Cornell. Ofta kan du genom din rådgivare få tillgång till spännande kontaktnät som annars hade varit svåra att finna.
Din rådgivare jobbar på den institution där du läser ditt huvudämne. Generellt gäller för alla lärarna att de är väldigt stolta över sitt yrke och sin arbetsplats vilket avspeglar sig i deras engagemang i ämnet och för studenterna.

Campus

Cornells campus är vackert beläget på en höjd med utsikt över Cayuga Lake, i Finger Lakes-regionen. Regionen är välkänd för sina många vingårdar, här odlas framförallt Riesling och andra sötare vita viner. På campus finns allt från institutionsbyggnader, studentbostäder, bibliotek, restauranger, sportanläggningar, datasalar, kyrkor, bio, museum, teater, äppelodling, en stor park, djurstallar, mejeri och glassbar, mm mm. Går man snabbt korsar man campus på 30 min. Campus är grönt, backigt och delas av två raviner med fina vattenfall där badande studenter syns frekvent. Vanligast är att gå mellan lektionerna, men det finns buss på campus. Annars är cykel lätt att få tag på om man gillar att trampa sig uppför backarna. Alldeles bredvid campus ligger Collegetown, här bor många äldre studenter och här finns även restauranger, barer och affärer. Själva staden Ithaca ligger på gångavstånd nedanför ”Cornellkullen”, även kallad ”the slope”. Ta gärna en rundtur på campus.

Socialt

Vill man kan Cornell erbjuda mängder av fritidsaktiviteter, allt från sport till poesiläsning. Cornell har både elitsatsande lag och mer Korpen-liknande lag inom de flesta sporter. Alla sportevenemang är gratis förutom hockeymatcherna. Hockey är den sport där Cornell har haft störst framgångar genom tiderna och engagerar de flesta studenter. GO BIG RED! Universitetet har även en egen symfoniorkester, flera körer och teatergrupper. Greeklife är något speciellt för amerikanska universitet. Fraternities för killar och Sororities för tjejer är socialt eller akademiskt inriktade föreningar, som man antingen älskar eller hatar. Dessa föreningar är väl värda ett besök. Om man tröttnar på campus, är det nära till Collegetown där det finns ett antal pubar och restauranger. De flesta studenter går på pubarna trots att åldersgränsen är 21. Även Ithaca erbjuder pubar, nattklubbar, restauranger, biografer, affärer och teater.

Cornell är ett anrikt universitet med flera traditioner. The Cornell Daily Sun uppdaterar varje år en lista med vad varje Cornell student bör göra under sin tid vid Campus. http://cornellsun.com/161-things-every-cornellian-should-do/.

Studenter

Cornell har en otrolig blandning av människor; från alla världens länder och olika samhällsklasser. De flesta amerikaner börjar på Cornell direkt efter high school, vilket innebär att de som gör sin Bachelorexamen är 18 år och äldre. De första åren bor de allra flesta på internatliknande hus i korridorer på campus, och äter i de helt otroliga skolrestaurangerna. Under tredje och fjärde året är det vanligt att bo i lägenhet eller dela hus med andra studenter. Av Cornells 21 904 studenter är 14 315 så kallade undergraduates (~18-22 år), 5 265 är graduate students och är 2 324 doktorandstuderande. De flesta studenter är otroligt ambitiösa, vilket märks speciellt under tentaperioder då biblioteken är fyllda dygnet runt av.

Boende

Som svensk student är det vanlig att bo på kooperativet Von Cramm Hall (https://voncrammcoop.com/. Kooperativet har 34 medlemmar med olika bakgrund, studienivå och studieinriktning. I huset ordnas det många gemensamma aktiviteter så som spelkvällar, utflykter och fester. Varannan vecka är det ”house-meeting” och varje kväll serveras gemensam middag som laggas av husmedlemmarna själva.

Självklart väljer man själv var man vill bo och förutom Von Cramm Hall finns andra kooperativ och alternativ för ”on-campus living”. Det går även att hyra lägenhet i Collegetown eller Down-town Ithaca. Mer om boende alternativ går att läsa på: https://scl.cornell.edu/residential-life/housing. Man har under sitt första år vid Cornell gratis busskort vilket gör det lätt att ta sig upp till campus även från downtown.

Omgivning och sevärdheter

Cornell ligger ca 5 timmar nordväst om New York city, 6 timmar väster om Boston, 6 timmar norr om Washington, och 3 timmar söder om Niagarafallen. En timme från Ithaca ligger miljonstaden Syracuse, dit man kan åka för shopping.

Runt Cornell finns många State Parks med vandringsleder, raviner med vattenfall och campingmöjligheter. Det är även nära till skidanläggningar. Runt Finger Lakes finns ett hundratal små vingårdar vilka är trevliga att besöka.

Transport

Det finns flera sätt att ta sig till Ithaca. Antingen flyger man till Ithaca airport eller till New York city och tar bussen vidare till Ithaca. Shortlinebussarna går ofta och tar ca 5 timmar från Port Authority (NYC största bussterminal) och kör hela vägen till Campus. Vill man resa inom USA är det lättast att flyga eller köra bil. I Syracuse och Rochester, 1.5 timme från Ithaca, finns flygplatser med bra förbindelser. Till vissa städer, t ex Toronto, Washington och Boston går Greyhoundbussarna.

Praktiska tips

Försäkringar

När man vistas på Cornell måste man ha en sjukförsäkring. Cornell har egen heltäckande försäkring, SHIP, vilken under det senaste året blivit obligatorisk för internationella studenter. Den kostar en hel del, och finansieras för tillfället inte av stipendiet. Som utresande student från SLU helförsäkras du även gratis genom Kammarkollegiet och SLU. Försäkringen ordnas genom Mobility team. Till skillnad från den svenska försäkringen täcker SHIP dig även om du vill resa utanför USA under studietiden, så med den behöver du inte teckna egen reseförsäkring.

Ekonomiskt intyg

Cornell har blind admission vilket innebär att om de har antagit en elev så måste Cornell stå för kostnaderna om studenten inte kan. Därför kräver Cornell ett intyg att vi som utbytesstudenter har pengar att leva för. Cornell vill se en garanti på att du har ca 60 000 kr tillgängligt, det är inga pengar som ska betalas av dig utan bara en formell försäkran. Du kommer inte att använda pengarna och dessa behöver inte vara i form av kontanter. Om någon i familjen har en bil, ett hus etc kan banken skriva på försäkran om medel. Pengarna du lever av och som du kommer använda kommer från CSN, precis som i Sverige.

Visum

Kom ihåg att söka visum i tid. Tack vare att vi får ett studentvisum har vi rätt att jobba inom campus och kan även få tillstånd att arbeta inom det område vi studerar med lite pappersarbete. Förfarandet vid visumansökan kan verka lite krångligt, men det är bara att höra av sig till tidigare cornellstipendiater om man har frågor. Det hela ordnar sig till slut smidigare än man tror.

Åtaganden

Efter hemkost åligger det stipendiaten att:

  • Informera om Cornell, utlysa stipendiet samt att ha en informationstillfälle på Ultuna och en på Alnarp.
  • Sammanställa en kommitté och utse en ny stipendiat enligt avtal med ASK/ULS, och dessutom bistå den nya stipendiaten vid förarbetet innan resan till Cornell.
  • Vara fadder åt den amerikanska utbytesstudenten som kommer till SLU, under förutsättning att vederbörande går på Ultuna och Cornellstipendiaten är ultunesare.
  • Ordna jordbrukspraktik till den amerikanska utbytesstudenten om den så önskar.
  • Ansvara för allt pappersarbete med Cornell.
  • Hålla kontakten med Cornell.

Klicka här för ytterligare information om behörighetskrav, uppgifter och urvalskriterier!

Kontakta gärna

Beatrice Tillgren, Livsmedelsagronomsstudent och Cornell Stipendiat 2018–2019, för mer information eller svar på frågor rörande Cornell eller ansökan.

Vill du ha en otrolig upplevelse, akademiskt, socialt och kulturellt? I så fall, sök ett år på Cornell, bättre kan det inte bli!

Ansökan görs på samma sätt som ansökan till andra utbyten via Mobility team, utöver en vanlig ansökan behövs särskilda dokument fyllas i. Deadline är 10 December.
Observera att för att söka stipendiet är det obligatoriskt att närvara på informationsmöte den 21/10 klockan 12.15. Zoom-länk skickas ut till samtliga kårmedlemmar på mejl.